Lohiviikkojen palkintojenjaon yhteydessä arvottin kaikkien kilpailijoiden kesken moottorikelkka. Kelkan omistajaksi tuli Urpo Heinonen.  Hän asuu Eurajoella, mutta mökki on Kihlangissa, jossa hän lohestaa. Valtaisa riemu oli varsinkin hänen ystävällään, jonka Urpo oli luvannnut viedä kelkka-ajelulle jo keskiviikkona.

Lohdutuspalkintoina arvottiin Muonion kunnan lahjoittamat fileereusveitsi, jonka sai Keijo Kajanki, grillausvälinesetti meni Taneli Roimaalle ja kaksi termolaukkua, jotka saivat Satu Heinonen ja Jari Rauhala. 

Kilpailu käytiin varsin helteisissä olosuhteissa. Kilpailun alussa saatiin kalaa kuluvaan kesään verrattuna todella hyvin. Viikon aikan vesi laski ja lämpeni huomattavasti ja kalojen saanti tyrehtyi.

Kilpailun kärkikalat saatiin kisan alussa, eikä voittokalaa saatu liki perinteiseen tapaan viimeisenä yönä. Viimeiset kisassa saadut kalat olivat tittejä ja isommukset pysyivät montuissaan, vaikkakin hyppelivät ja näyttäytyivät kalastajille tämän tästä.

Onnittelut kaikille kalan saaneille ja erityisesti voittajalle, ”Saitajokisuun mestarikalastaja” Jaska Vuopiolle, sekä lämpimät kiitokset kaikille kilpailua tukeneille yrityksille ja erityisesti osanottajille, joita tänä vuonna oli peräti 129 henkilöä.

Kalat olivat terveitä lukuun ottamatta yhtä kalaa. Siihen oli iskenyt vesihome kyljessä olevan naarmuun, jonka aiheuttaja on todennäköisesti ollut perho taikka vaappu. Kilpailualueella nähtiin yksi kuollut kala kelluvan alavirtaan, joten puheet massakuolemista täällä yläjuoksulla jokea ovat pahasti yliammuttuja.

Aiemmin havaitut kalakuolemat ovat suurimmalta osin johtuneet kalojen saamista vammoista rysissä ja sumpuissa sekä niiden käsittelystä kun niitä paiskottu takaisin mereen. Ihmeellistä on, että suurin osa noista kaloista oli noin viisikiloisia….

Juha Niemelä

P.S. Palkintojen jako ja päätöstanssit pidetään perinteiseen tapaan illalla Harrinivassa. Tervetuloa!

Lohiviikkojen kilpailukaan ei ole täysin välttynyt Tornion-Muonionjoen lohista kuluvana kesänä tavatuilta ihovaurioilta. Ainakin Kari Vuopion torstai-iltana nostamassa yli seitsenkiloisessa naaraskalassa oli selviä vaurioita. Punnituspaikalla otetuista kuvista näkyy, että lohella on ihovaurioita ainakin pyrstössä ja kyljessä.

”Asia on nyt ajankohtainen ja tutkimusta tehdään. Toivotaan, että kyse on vesihomeesta, joka tulee vaurioitumisen seurauksena. Hyvin yleisesti laikut ovat pään alueella”, sanoo kilpailunjohtaja Juha Niemelä.

Lohiviikon toisen kilpailujakson ensimmäinen ilta ja yö toivat tuloslistalle seitsemän uutta merkintää. Kaloista suurin oli hieman yli kymmenkiloinen naaras ja nosti Keijo Kajangin neljännelle sijalle. Marjas nousi Reponivasta perjantaiaamuna viiden aikaan.

Muu saalis sisälsi kaksi vajaan 7,5 kilon ja kaksi noin viiden kilon naaraslohta sekä kaksi tittiä.

Lohensoutelu Muonionjoella jatkuu helteisessä säässä.

Lasten onkikilpailuissa oli torstai-iltana 27 onkijaa. Voiton vei Veikka Sieppi, joka onki peräti seitsemän kalaa. Toiseksi tuli Ilona Roimaa viidellä kalalla.

Yli puolet lapsista sai puolen tunnin kisan aikana yhden tai kaksi pikkukalaa. Kaikki lapset palkittiin.

Kilpailun järjesti taas Muonion MLL, ja iltakahveista oli nauttimassa iso väkijoukko.