Suojelijaksi Vuoden kalamies Jasper Pääkkönen

Muonion lohiviikot päätyi naaraslohien rauhoittamiseen kilpailun suojelijaksi lupautuneen näyttelijä Jasper Pääkkösen aloitteesta. Vasta Vuoden kalamieheksi nimetty Pääkkönen on lohiviikkoyhdistyksen tavoin vaatinut merikalastuksen rajoittamista Tornion-Muonionjoen vaelluslohikannan turvaamiseksi.

Pääkkösen mukaan lohiviikkojen päätös on hatunnoston arvoinen teko ja edistyksellinen signaali kaikille jokivarren kalastajille ja tulee lisäämään Tornionjoen poikastuotantoa merkittävästi.

– Mutta ennen kaikkea tämä on viesti päättäjille: me vapakalastajat olemme valmiita tekemään radikaaleja ratkaisuja lohen tulevaisuuden turvaamiseksi – ja vaadimme sitä myös kalapolitiikan päättäjiltä, ammattikalastajilta sekä kotitarvekalastajilta, Pääkkönen sanoo.

Pääkkönen uskoo, että moni kalastaja olisi viime vuonnakin varmasti mielellään vapauttanut saamansa naaraskalan, mutta ei palkinnon toivossa tehnyt niin.

– Tämän vuoden kilpailusäännöt antavat halukkaille mahdollisuuden vapauttaa nämä arvokkaat marjaslohet takaisin jatkamaan sukuaan ja turvaamaan lohisaaliita myös tuleville sukupolville.

Pääkkönen ei työkiireiltään ehdi Muonionjoelle koko lohiviikon ajaksi, mutta yrittää päästä soutelemaan ainakin pariksi päiväksi.