Suojelijan tervehdys

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä

On vertaansa vailla oleva elämys lohestaa Väylällä. Se vaatii erityistä osaamista ja herkkää tuntumaa vavan varressa. Moni lohestaja tietää viisauden: isoa kannattaa pyytää, vaikka ei saisikaan.

Luonnossa harrastaminen on mukaansa tempaava laji. Olen itse myös innokas metsästäjä. Metsästyskulttuuri on paljon muutakin kuin onnistuneita kaatoja. Siihen kuuluu yhdessä oloa ja myös riistanhoitotöitä kuten riistapeltojen perustamista tai pesäpönttöjen nikkarointia.

Kalastuskulttuurissa on paljon samaa. Olen huomannut, että virkistyskalastajat ovat innokkaita kunnostamaan kutusoraikkoja ja vaalimaan kalakantojen hyvää tilaa. Kalastusmatkailu on myös tärkeä piristysruiske aluetaloudelle. Juuri valmistuneen erätalousselvityksen mukaan vavalla pyydettyä lohta kohti jää jokivarteen parhaimmillaan yli 1300 euroa tuloa.

Tornion-Muonionjoella kutee Itämeren suurin lohikanta. Kutuvaltiona Suomi on viime vuosina vaikuttanut johdonmukaisesti eurooppalaisissa pöydissä Itämeren lohikantojen elivoimaisuuden vahvistamiseksi. Hallitusohjelman yksi kärkihanke on vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen. Sen avulla on saatu liikkeelle runsaasti toimia vaelluskalojen palauttamiseksi rakennettuihin vesistöihin.

Muonion lohiviikko on jo perinteinen osa väylänvarren kesää. Se vetää joelle toiset vuosi vuoden jälkeen ja osan ensimmäistä kertaa. Lohiviikolla ylisukupolvisuus on huomioitu hienosti – se on koko perheen tapahtuma, jossa nuorten harrikisa ja lasten onkikisa kannustavat kalastusharrastuksen pariin. Toivottavasti päätöstansseissa vientiä riittää niilläkin, joilla vapa ei souduilla taipunut. Toivotan kaikille osallistujille elämyksellistä lohiviikkoa!

Jari Leppä