Petteri Orpo: Suojelijan tervehdys

On kunnia toimia lohenkalastuskauden loppupuolen odotetun merkkipaalun, Muonion lohiviikon suojelijana. Lohiviikko on perinteikäs, yli 20 vuoden ajan järjestetty tapahtuma, jonka avulla voidaan myös seurata lohikannan ja lohestuskulttuurin kehittymistä.  

Lohi kuuluu ehdottomasti muoniolaisten kesään ja tuo Muonionjoelle innokkaita kalastajia niin läheltä kuin kaukaa. Lohen ympärille on syntynyt useita tapahtumia, jotka huipentuvat Muonion lohiviikkoon.  Länsi-Lapissa on vankkaa matkailuosaamista, ja lohennousu tukee tätä tärkeää elinkeinoa. Lohesta voidaan nauttia eri tavoin, elämyksinä ja leivän tuojana, sovussa jokivarren asukkaiden ja kauempaa saapuvien kesken.

Koko Tornion-Muonionjoen alueella kalastajat ovat saaneet nauttia hyvistä lohisaaliista viime vuosien ajan ja kiinnittäneet huomiota kestävään lohenkalastukseen. Lohikannan elinvoima näyttää nyt hyvältä.  Pitkäjänteinen työ Tornion-Muonionjoen lohikannan vahvistamiseksi on tuottanut tulosta ja voimme hyvillä mielin lähteä kisaamaan tällä hetkellä ehkä maailman mahtavimmalle lohijoelle!

Lohi synnyttää elämyksiä, joita voi muistella vielä pitkään soudun jälkeenkin.  Lapin kesäyö, hieno joki ja se vavan taipuminen ovat elämyksiä, jotka tartuttavat lohen lisäksi myös nuoria hienon harrastuksen pariin. On mainiota, että Muonion Lohiviikot on tänä vuonna panostanut nuoriin kalastajiin ja jakaa erityispalkinnon nuorimmalle lohensaajalle. Samoin perinteinen nuorten harrikisa ja lasten onkikilpailu ovat hyviä tapoja innostaa nuoria harrastuksen pariin.

Lohikuumeen keskellä on hyvä muistaa, että lähdemme nyt kalaan joelle, joka yhdistää kahta maata ja missä yhteistyö rajan yli on aina ollut luontevaa. Yhteisestä lohikannasta pidetään huolta molemmissa maissa. Samalla luvalla voi kalastaa niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella, ja lohikannan tilaa seurataan molempien maiden yhteistyönä.  Toivon, että tätä yhteistyötä vaalitaan myös jatkossa ja joen lohestuskulttuuria kehitetään rinta rinnan molemmissa maissa ja koko joen pituudelta.  Se täällä varmasti osataan.

Petteri Orpo