Maakuntajohtajan kisatervehdys

Lapin kesä käy nyt kiivaimmillaan. Eino Leinon runon sanoin ”Lapissa kaikki kukkii nopeasti, maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin.” Vaikka Lapin kesä on lyhyt, on se sitäkin enemmän täynnä elämää – kasvua, liikettä, värejä ja tuoksuja. Lapin kesä tarjoaa paljon ulkoilijoille, luonnossa liikkujille ja tietenkin – kalastajille. Vedet virtaavat jääpeitteestä vapaana ja pilkit ja kairat on pantu varastoon; on vapojen ja haavien aika!

Kun puhumme Lapista ja kalastuksesta, nousee yksi käsite yli muiden: Lohi. Lohi kuuluu lappilaiseen kulttuuriympäristöön ja sen kalastuksella on ollut merkitystä Lapin asutuksen syntyyn ja leviämiseen jokivarsia myöten. Tänä päivänä Lapin luonnontilaiset joet ovat edelleen merkittäviä lohijokia ja niiden merkitys paitsi jokivarren asukkaille niin myös matkailulle on huomattava. Esimerkiksi pelkästään viime Tornion-Muonionjoen yhteislupa-alueen viehekalastuslupia lunastettiin reilu 9000 kappaletta ja valtaosa näistä oli ulkopaikkakuntalaisia. Kalastusmatkailun merkitys jokivarren aluetalouteen onkin erittäin suuri.

Tornionjoki on pisin valjastamaton Itämereen laskeva joki, yhdessä Muonionjoen ja sen yläjuoksun kanssa pituudeksi tulee melkein 600 km. Lohijokena se on yksi parhaista ja sen ekologinen merkitys lohen lisääntymiselle on keskeinen. Itämeren lohi on aikoinaan lisääntynyt yli kahdessakymmenessä maamme joessa, mutta nykyään alkuperäinen, luontaisesti lisääntyvä lohikanta on jäljellä ainoastaan Tornion- ja Simojoessa.

Tässä lohenpyynnin perinteiden ja merkityksen hengessä järjestetään taas tänäkin kesänä vuotuiset Muonion Lohiviikot. Tapahtuma omaa jo pitkät perinteet, ensimmäisen kerran Muoniossa soudettiin lohta kilpaa jo vuonna 1993. Kilpailu käydään ns. suurin kala –kilpailuna eli voittaja on suurimman kalan sarjassaan pyydystänyt kilpailija. Tapahtuman erikoisuutena on mainittava, että kilpailukalaksi hyväksytään vain uroslohi – hieno symbolinen ele luonnonlohen merkityksen ja säilymisen puolesta!

Lohiviikkojen järjestelyt vaativat paljon sitoutumista ja talkoohenkeä suurelta joukolta – vuodesta toiseen. Samalla tapahtuman järjestäminen vaatii laajaa yhteistyökumppaneiden verkostoa. Pyyteetön talkoohenki on edelleen meidän lappilaisten vahvuus ja täällä jokivarressa sillä halutaan hienosti kunnioittaa myös elävää lohiperinnettä. Haluankin esittää lämpimät kiitokset tapahtuman järjestäjille, yhteistyökumppaneille sekä erityisesti talkooväelle.

Kilpailun suojelijana toivotan kaikille soutajille menestystä ja hyvää kisahenkeä. Samalla haluan toivottaa kaikki kalan ja kalastuksen ystävät lämpimästi tervetulleeksi Muonioon ja Lappiin: Lohivesien äärelle, kaiken tavanomaisuuden yläpuolelle!

Mika Riipi
Maakuntajohtaja