Lohta nousee ennätystahtiin

Lohen kutuvaellus on käynnistynyt Tornion- ja Simojoessa hyvin voimakkaana ja 5–10 päivää tavanomaista aikaisemmin. kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Parhaina päivinä kaikuluotaimilla on laskettu Tornionjoella lähes 10 000 ja Simojoella yli sata ylävirtaan vaeltavaa lohta. Tornionjokeen uinut lohimäärä ylittää jo nyt toissavuonna havaitun aiemman ennätysmäärän (noin 60 000 lohta), vaikka lohen nousukausi on edellisiin kausiin verrattuna vasta puolivälissä.

– Parhaana vuorokautena Tornionjoen kaikuluotaimen ohitti keskimäärin yksi lohi joka 9. sekunti. Tämä on kolminkertainen määrä suhteessa aiempaan vuorokausiennätykseen, toteaa tutkimuslaitoksen Itämeren lohiseurannoista vastaava tutkija Atso Romakkaniemi.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos seuraa lohien kutuvaellusta Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella. Kaikuluotain tuottaa vedenalaista videokuvaa, ja kalat lasketaan luotaimen näytöltä.

Kuluvana kesänä luotauspaikan on 2. heinäkuuta mennessä ohittanut Tornionjoella 71 247 lohta. Kesän mittaan nousevien lohien kokonaismäärää ei pystytä tähänastisten havaintojen pohjalta ennustamaan tarkasti, koska vaelluksen ajoittuminen vaihtelee vuodesta toiseen. Lohennousu Perämeren kutujokiin on tavallisesti huipussaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kansainvälinen Merentutkimusneuvosto (ICES) arvioi, että tänä vuonna Tornion- ja Simojokeen vaeltaa kudulle jokseenkin sama määrä lohia kuin kahtena edellisvuotena. Viime vuonna luotauspaikan ohitti Tornionjoella 53 600. Samana vuonna Tornionjoesta tilastoitiin 10 500 saalislohta. 

Lohi nousee paitsi jokeen myös pyytäjälle. Muonion lohitilaston mukaan jo kesäkuussa Väylästä nostettiin toistasataa lohta, suurimmat 15-kiloisia. Heinäkuun alkupäivinäkin lohia on ilmoitettu tilastoon jo yli 50. Suurin on Pakamukasta saatu 17,5-kiloinen kojamo.

Näillä eväillä Lohiviikosta voi tulla kaikkien aikojen Lohiviikko.