Lohiviikon suojelijan tervehdys

Suomen kesän kohokohdat syntyvät paikallisista vahvuuksista ja ainutlaatuisista kokemuksista. Yksi tällainen on Muonion jo yli 20 vuoden ajan järjestetty lohiviikko. Kuten moni lohiviikon konkari tietää, kesäyössä väsytetty isomus sytyttää kipinän, joka vetää joelle vuosi toisensa jälkeen. Kalajutuista piisaa tarinantynkää talveksikin.

Muonion perinteikäs ja odotettu lohiviikko on mainio esimerkki siitä, mikä merkitys rasvaeväisillä on aluetaloudelle ja paikalliskulttuurille. Siksi yksi hallituksen kärkihankkeista on vaelluskalakantojen elvyttäminen. Vesistöjen eri toimijoiden yhteistyö ja sitoutuminen on tässä työssä välttämätöntä. Tavoitteena on myös luonnonlohen paluu aikanaan vesirakentamisen vuoksi padottuihin jokiin.

Tornion-Muonionjoen lohestuskulttuuri ja lohiviikon järjestäjien työ vesistön lohikannan vahvistamiseksi on ihailtava osoitus kestävästä luontosuhteesta. Tuloksena on viime vuosien ennätyksellinen lohennousu ja kenties maailman paras lohijoki, joka nytkin tarjoaa tärppielämyksiä Myllykorvan niskalta Kaamalakoskelle.

Väylä on rajajoki, mutta myös yhdistäjä. Lohiviikko kerää Muonioon kalamiehiä ja -naisia koko Suomesta ja kansainvälisesti. Erityisen hienoa on, että harrikilpailun ja Jaakko Martimo -stipendin avulla kalastusharrastuksen pariin houkutellaan nuoria.

Toivotan kaikille lohiviikon osallistujille elämyksellisiä hetkiä vesillä ja maissa, vanhojen kalakaverien ja uusien tuttavuuksien kanssa – ja tietysti kireitä siimoja.

Juha Sipilä
Pääministeri