Lohiviikolla soudetaan taas vanhoin säännöin

Muonion Lohiviikkojen lohensoutelukisa palaa tulevana kesänä vanhoihin sääntöihin. Näin myös naaraslohi kelpuutetaan jälleen kilpailusaaliiksi.

– Viime kesän hellekisassa saatiin vain kaksi uroskalaa, ja kilpailijoilta tulleen palautteen mukaan he kokivat sukupuolirajoituksen turhauttavaksi. Hellekauden lopulla kala kuin kala oli väsytyksen jälkeen henkihieverissä, eikä naaraiden palauttaminen Väylään enää tuntunut maalaisjärjen mukaiselta, kertoo Muonion Lohiviikot ry:n puheenjohtaja Juha Niemelä.

Naaraslohet jätettiin rauhaan Muonion lohikisassa kahtena viime kesänä. Marjakset päätettiin rauhoittaa vuoden 2013 kilpailun suojelijan Jasper Pääkkösen aloitteesta. 

– Ajatus on hyvä, mutta viime ja toissa kesänkin saalismäärillä tällä säännöllä ei ole minkäänlaista vaikutusta lohensuojeluun käytännössä. Jokialueen viehekalastajat noudattavat Tornionjoen kalastussääntöä, jonka saalisrajoitukset koetaan riittäviksi.

Lohensoutukisa pyrkii houkuttelemaan kilpailuun entistä enemmän nuoria. Tänä ja kahtena seuraavana kesänä kilpailun nuorimmalle lohen saaneelle kalastajalle annetaan viime syksynä edesmenneen lohimiehen Jaakko Martimon lahjoittama 300 euron stipendi.

Muonion tämänvuotisen lohikilpailun suojelijaksi on lupautunut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo. Hän osallistuu poikansa kanssa myös soutelukisaan.

Lohikilpailun ajankohta on heinäkuun lopulla 29.7.–1.8. Kilpailujaksoja on viimevuotiseen tapaan kaksi. Ensimmäinen alkaa keskiviikkona puoliltapäivin ja päättyy torstaina iltakymmeneltä. Jälkimmäinen osuus alkaa perjantaiaamuna kahdeksalta ja jatkuu lauantaihin puoleenpäivään asti.

Perinteiseen tapaan Lohiviikkojen ohjelmaan kuuluvat Nuorten harrikisa Harrinivassa tiistaina ja Muonion Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämä Lasten onkikilpailu Pekosen rannassa keskiviikkona.